Viorica Dăncilă a fost invitată la „Sinteza Zilei”, fiind primul interviu după ce premierul a devenit și președintele ales al PSD. 

„Vreau să spun că a fost un moment important pentru PSD pentru că acest Congres, aceste alegeri, nu au fost despre persoane, despre putere sau interese, acest Congres a fost despre PSD, despre viitorul, drumul pe care vrem să-l facem de acum încolo ca să devenim cel mai puternic partid din România. Avem o echipă puternică, care trebuie să muncească foarte mult, care trebuie să reformeze partidul, să analizeze unde am greșit, e o echipă care își asumă parcursul acestui partid”. 

Premierul Dăncilă a explicat ce va face concret pentru a recâștiga încrederea cetățenilor români. 

„Trebuie ca programul nostru, atât guvernamental, cât și politic, să fie în concordanță cu ce își doresc oamenii. Trebuie ca mesajul pe care îl dăm să se ducă spre toți cetățenii. Trebuie să facem o analiză nu numai la nivel central, ci în toate județele. Dincolo de lucrurile pe care vrem să le rezolvăm, poate ceea ce e bun la Maramureș nu e bun în Tulcea. Trebuie să reluăm dialogul cu cetățenii, trebuie să avem o abordare bine stabilită. Mâine voi acea o întâlnire cu conducerea aleasă în cadrul Congresului. S-a vorbit că nu am făcut o analiză pe fiecare județ, trebuie văzut unde s-a greșit ca să nu se repete. Această analiză dacă o facem la București o facem noi cu noi. Trebuie să vorbim cu oamenii, ideile să vină de la cetățeni. Așa vom redobândi încrederea oamenilor”, a spus Dăncilă. 

Dăncilă a declarat că pentru Guvern pensiile și salariile românilor au reprezentat mereu o prioritate. 

„Cred că și aici s-a greșit mult, la capitolul comunicare. Noi, în loc să comunicăm lucrurile făcute, și s-au făcut multe, noi ne-am axat doar pe un domeniu. Noi am vorbit despre un lucru doar când cineva a acuzat. Noi trebuia să fim primii care să comunicăm. Legat de pensii, știți că pentru noi pensiile și salariile au reprezentat o prioritate. Și chiar de la 1 septembrie creștem punctul de pensie, ceea ce am promis am și realizat. Legea Pensiilor e așteptată, s-a lucrat foarte mult și așteptăm ca președintele Iohannis să accepte această lege. Președintele a încercat să pună obstacole în activitatea Guvernului, fie că vorbim de alegerea miniștrilor sau despre legi. Guvernul a fost eficient, guvernarea a fost eficientă și mai avem multe lucruri. E un domeniu în care sunt mari așteptări și mă refer la infrastructură, fie că vorbim de spitale sau autostrăzi. Voi înființa un departament pentru infrastructură, pentru fiecare proiect va fi desemnată o persoană ca să vedem săptămânal ce se întâmplă cu acest domeniu. Vor face parte mai mulți specialiști care săptămânal vor monitoriza cum funcționează lucrurile pentru această investiție”.

Președintele ales al PSD a spus că Iohannis și-a asumat succesul președinției române a Consiliului UE, deși meritul este al Guvernului. 

„Mi-am dorit o cooperare interinstituțională, să existe o legătură între premier și președinte, să nu existe mesaje contradictorii. Am încercat să vorbesc despre foarte multe lucruri, să am o colaborare bună cu președintele. Nu am reușit, dimpotrivă. Președintele a spus la început că nu suntem pregătiți, nu vom face față, iar acum spune că am avut succes și încearcă să și-l asume. Mă deranjează, pentru că noi nu am făcut-o pentru noi, ci pentru România. Niciodată nu i-a apreciat pe cei care au muncit. În spatele acestor rezultate a fost multă muncă și mult efort”. 

Citiți și Iohannis confirmă succesul președinției române a Consiliului UE: „Toată lumea care s-a implicat cu bună credință a contribuit la succesul nostru”

Dăncilă a vorbit și despre un episod jenant prin care a trecut, când nu a fost invitată să participe la Summit-ul de la Sibiu.

„Am avut peste 200 de întâlniri cu omologii mei, ceea ce m-a deranjat a fost că am primit mesaje de la alți premieri care îmi spuneau că ne vedem la Summit-ul de la Sibiu. Eu când am deschis președinția rotativă l-am invitat pe domnul Iohannis și chiar a vorbit primul. Cred că ar fi trebuit ca acest lucru să se întoarcă. Eu văd mereu critici la adresa Guvernului, nu e Guvernul meu, e cel pe care l-au vrut oamenii. Am văzut cererea demisiei premierului de multe ori și acest lucru ajunge și în afară și dăunează țării. Asta mă deranjează, faptul că Iohannis îmi cere demisia, e părerea dânsului, nu înseamnă că așa voi face. Am discutat pentru anumite lucruri cu domnul președinte, când a fost problema cu Republica Moldova, a trebuit să dăm un răspuns comun. Dar mi-ar fi plăcut ca lucrurile importante să necesite un dialog între premier și președinte”. 

În ceea ce privește candidatul PSD la alegerile prezidențiale, premierul a afirmat că sondajele vor decide cu ce candidat vor intra în luptă. 

„Nu e important pe cine văd eu un bun candidat, ci pe cine își doresc cetățenii. Am făcut sondaje pentru alegerile prezidențiale. L-am spus și pe Tăriceanu. E important să mergem cu cel sau cea care are cea mai mare susținere din partea cetățenilor. La prezidențiale contează și partidul și modul în care ne organizăm. PSD e foarte bine organizat, dar contează și persoana. Plecăm de la o perioadă dificilă, un rezultat mic la alegerile europarlamentare, și acum pentru noi e important fiecare pas. Trebuie să facem pași mari, dar să fim foarte atenți să nu greșim”. 

Sursa: antena3.ro