Comuna gorjeană Polovragi va găzdui în perioada 1-10 iulie cea de-a doua ediție a taberei de sculptură în lemn ”Simboluri dacice în arta lemnului din România”, proiect demarat în 2018. Sculpturile realizate în prima ediție au fost amplasate în poiana din fața Mănăstirii Polovragi.
La cea de-a doua ediție vor participa 6 sculptori din Cluj, Bihor, Târgu Mureș, Vâlcea și Gorj, care vor realiza creaţii reprezentative pentru arta lemnului din România, creaţii care vor readuce în memoria publică simboluri dacice străvechi. Este vorba de Ștefan Bara, Rotaru Nicolae, Lazăr Radu, Ștefan Strâmtu, Bostănică George și Voican Adrian. ”Anul acesta vom încerca reconstituirea unei case dacice, în curtea căreia va fi realizată sculptura unei familii dacice care va cuprinde un bărbat, o femeie și un copil. Cei 6 sculptori vor fi ajutați de voluntari de la GAL Parâng în realizarea celor două porți de intrare în comună, dar și a horei dacice alcătuite din 12 personaje”, a declarat Daniela Gapșea, purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Operele care vor fi realizate în cadrul acestei ediții vor fi amplasate tot pe platoul din faţa Mănăstirii Polovragi. Proiectul, care începând cu această ediție poartă numele “Vatra dacică”, își propune să devină unul dintre cele mai importante brand-uri culturale și turistice ale Gorjului.
Tabăra de sculptură este realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj, primăria Polovragi, Asociația pentru Dezvoltare Locală și Parteneriat Comunitar Polovragi, Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România, Artego, Grupul de Acțiune Locală (GAL) Parâng și GAL Gilort.
Autor: G.D.