Președintele turc Tayyip Recep Erdogan a declarat miercuri că este inacceptabil că state înzestrate cu arme nucleare interzic Ankarei să obțină propriile arme atomice, informează postul Euronews, citat de Mediafax.

„Unele țări au rachete cu focoase nucleare, nu una sau două. Dar (ne spun că) noi nu le putem avea. Nu pot accepta acest lucru”, a declarat liderul turc la o reuniune a partidului de guvernământ, Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP).

„Nu există nicio națiune dezvoltată din lume care să nu le aibă”, a adăugat Erdogan, deși cele mai multe țări considerate dezvoltate nu au arme atomice.

În plus, Turcia a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară în anul 1980, iar ulterior a semnat și Tratatul privind Interzicerea Totală a Testelor nucleare, în anul 1996, două acorduri internaționale ce au drept scop să prevină dezvoltarea de arme atomice.

Președintele turc a sugerat însă că dorește ca Turcia să beneficieze de aceeași protecție ca Israelul, stat despre care se crede că are un arsenal nuclear considerabil, lucru pe care autoritățile de la Tel Aviv nici nu l-au confirmat, dar nici nu l-au infirmat. „Avem Israelul în apropiere, aproape ca vecini. Înfricoșează (alte națiuni) prin deținerea acestora. Nimeni nu-i poate atinge”, s-a plâns liderul de la Ankara.

Recep Erdogan a făcut aceste declaraţii în contextul în care, în prezent, îşi strânge legăturile în materie de apărare cu Rusia pe măsură ce se îndepărtează de SUA, aliatul istoric al Ankarei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, notează AFP, preluată de Agerpres. SUA au reacţionat negativ la decizia Turciei de a achiziţiona sistemul rus de apărare antirachetă S-400, eliminând Ankara din programul avioanelor sale invizibile F-35.

Washingtonul se teme că Rusia ar putea culege informaţii tehnice strategice asupra noului său avion F-35, dacă acesta ar fi utilizat împreună cu sistemul S-400.

Vineri, preşedintele Erdogan sugerase că Turcia s-ar putea adresa Rusiei pentru găsirea unei soluţii alternative la excluderea sa din programul F-35. 

Citiți și: Ce se întâmplă în Turcia? Președintele Erdogan, din ce în ce mai criticat de foștii colaboratoriSursa: digi24.ro

Please follow and like us:
error