15.5 C
Târgu Jiu
28 martie 2020

“Poveștile că mergem din ușă în ușă să facem teste nu sunt serioase”

Premierul Ludovic Orban s-a distanțat încă o dată, joi, în ședința de guvern, de anunțurile făcute în ajun de fostul ministru al sănătății, Victor Costache, dar și de alți oficiali în privința unei testări în masă pentru coronavirus a populației din București. 

„Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul Orban a repetat că sistemul de diagnosticare stabilit de Institutul Naţional de Sănătate Publică va fi menținut.

El a precizat că în prezent există o ordine de priorităţi la testare și a subliniat că doar testarea cu aparate Real Time PCR asigură o precizie de sută la sută a rezultatelor.

„Noi respectăm cu stricteţe procedura adoptată de INSP, care este de fapt şi o recomandare a Comisiei Europene, în baza recomandărilor făcute de forul ştiinţific de suport, şi anume: pacienţii simptomatici cu istoric de călătorie internaţională, contacţii care încep să capete simptome, cadrele medicale, începând cu cele simptomatice, dar va trebui, odată cu creşterea capacităţii, să putem să testăm mai multe cadre medicale, chiar dacă nu prezintă simptome, astfel încât să ne asigurăm că nu se mai repetă experienţa de la Suceava”, a mai spus Ludovic Orban.

El a explicat că cele 2.000 de kituri de testare primite joi de România nu pot fi folosite pe orice tip de aparat PCR, dar importantă e creșterea capacității de testare.

„Am fost personal să verific şi să pipăi cele 2.000 de kituri de testare care vor asigura, conform specificaţiilor tehnice, posibilitatea de a testa pe Real Time PCR 200.000 de cetăţeni români. Marfa a ajuns în Bucureşti”, a spus premierul.

Fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, miercuri seară, că a pregătit un protocol, împreună cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, pentru un program inovativ prin care să fie testaţi pentru coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare, care vor merge din uşă în uşă.

Declaraţia lui Costache privind testarea în masă a bucureştenilor a provocat critici vehemente. Joi, Victor Costache a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Sursa:digi24.ro

Articole recomandate

Sistemul bancar se gândeşte că nu e doar o fluctuaţie de 2-3 luni, trebuie să vină cu un pachet important privind ratele

admin

Doar în 2 cazuri din 9 posibile spitalele din SUA nu vor fi copleșite de bolnavii de coronavirus

admin

Dosar penal in rem, după ce la Spitalul Judeţean Suceava, 52 de cadre medicale s-au infectat cu COVID-19

admin

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult

Termeni si conditii