Ceremonia a fost transmisă de televiziunile thailandeze, informează AFP, citată de Agerpres. Suveranul şi-a aşezat pe cap, singur, „Marea Coroană a Victoriei”, în greutate de peste 7 kilograme, din aur şi pietre preţioase.

Evenimentul a avut loc cu o zi înainte de aniversarea încoronării tatălui său, Bhumibol Adulyadej, la 5 mai 1950. Regele Bhumibol a murit în 2016, dar încoronarea a fost amânată pentru a respecta perioada de doliu cuvenită fostului suveran.

Monarh cu o fire imprevizibilă, Maha Vajiralongkorn a devenit un simbol al stabilităţii într-o ţară care rămâne diviziată după alegerile din martie, notează AFP. Ceremonia de încoronare a împletit ritualuri budiste şi brahmanice moştenite din India şi a început cu exact două ore mai devreme decât era prevăzut, după un orar stabilit de astrologii regali. Regii thailandezi sunt consideraţi reîncarnări ale zeului hindus Vişnu.

Vajiralongkorn a fost supus unei băi „purificatoare”, fiind stropit cu apă sfinţită colectată din cinci râuri şi patru lacuri din Thailanda, într-un gest menit să-i confere suveranitate, pe un fundal muzical asigurat de tobe, trompete şi muzică tradiţională thailandeză. Apoi, suveranul, aşezat pe tron, a fost „uns” cu apă colectată din peste 100 de izvoare din întreaga ţară, din opt direcţii cardinale, înainte de a i se înmâna umbrela albă cu nouă straturi, cel mai important simbol al regalităţii thailandeze.

După ce a fost purificat, regele a primit de la demnitarii care au îngenunchiat în faţa sa şi celelalte obiecte care îi simbolizează puterea: o sabie bătută cu pietre preţioase, un sceptru din lemn poleit cu aur, un evantai, un bici împletit din păr de elefant şi papuci brodaţi cu fir de aur. Cu această ocazie, el a rostit primele cuvinte în calitate de suveran, prin care a dorit să transmită că va domni cu dreptate pentru fericirea oamenilor.

Apoi, regele Maha Vajiralongkorn şi-a învestit în funcţii soţia, regina Suthida, 40 de ani, o fostă stewardesă devenită comandant adjunct al gărzii sale personale cu rang de general, cu care s-a căsătorit la 1 mai. Regele a mai fost căsătorit şi a divorţat de trei ori.

Le ceremonie au asistat membri ai familiei regale şi mai mulţi demnitari politici şi religioşi, printre care şi comandantul juntei aflate la putere din 2014, generalul Prayut Chan-o-Cha. La eveniment nu au fost invitaţi membri ai caselor regale străine, conform tradiţiei thailandeze, însă regele va acorda audienţe diplomaţilor străini, în ultima zi de ceremonii.


LOVITURA DEVASTATOARE pentru Codruta Kovesi! Inspectia judiciara a luat cea mai DURA decizie



FB.getLoginStatus(function(response) { statusChangeCallback(response); });



Sursa: evz.ro