Muzica populară va răsuna duminică, 12 mai, în comuna gorjeană Runcu. Atunci a fost programat să aibă loc Festivalul-concurs de muzică populară oltenească “Maria Apostol”, eveniment care anul acesta se află la cea de-a XI-a ediție. Festivalul este dedicat soliștilor vocali și este structurat pe două categorii de vârstă,  7-14 ani și 15-35 de ani. Concursul este deschis copiilor și tinerilor interpreți din Oltenia, iar fiecare județ are dreptul de a participa cu 2 concurenți, cu excepția județului Gorj.
Soliștii vocali vor prezenta în concurs două piese (una fără acompaniament – doină sau baladă), de preferat o piesă din repertoriul Mariei Apostol. Nu sunt admiși în concurs soliști vocali care sunt angajați ai unor orchestre profesioniste. Acompaniamentul concurenților va fi asigurat de orchestra Ansamblului “Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu.

Concurenții sunt așteptați în data de 12 mai, până la ora 1200, la Căminul Cul­tural Runcu, acolo unde se vor desfășura preselecția și repetițiile. ”Aprecierea concurenților va fi făcută de un juriu alcătuit din personalități ale vieții culturale, specialiști în folclor și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare. Jurizarea se va face ținându-se seama de calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, ținuta scenică, frumusețea și originalitatea costumului popular”, au transmis organizatorii.

Evenimentul a fost pus la cale de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Consiliul Local și Primăria Runcu, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă Târgu Jiu. Cei mai talentați participanți vor fi premiați cu premii în bani.
 

Autor: G.D.