Domnica Trop, rapsodul mehedințean care a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO, va avea propriul festival de folclor. În cinstea sa, Consiliul Județean Mehedinți, prin Centrul Cultural ”Nichita Stănescu”, va organiza, în data de 12 mai, ediția I a Festivalului Național concurs de muzică populară ”Domnica Trop”. Evenimentul va avea loc la Isverna, localitatea de baștina a artistei, pe platoul în care an de an se desfășoară Sărbătoarea Liliacului.
La concurs pot participa tineri interpreți de muzică populară vocală și instrumentală din orice zonă a țării. Doritorii nu trebuie să aibă mai mult de 15 ani ani și nici să fie soliști profesioniști. Participanții vor intra în concurs, în mod obligatoriu, cu  două piese din repertoriul muzicii populare românești, dar și îmbrăcați în costumul popular specific zonei din care provin.

Concursul se va desfășura live, iar acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra ”Danubius”, condusă de dirijorul Adrian Luca. Pentru preselecție, concurenții se vor prezenta în data de 12 mai, începând cu ora 11:00, la sediul primăriei din comuna Isverna. Concursul se va desfășura începând cu ora 13:00, sub forma unui spectacol. Cei mai talentați tineri vor fi premiați de organizatori.

Domnica Trop, căreia i se mai spune şi „Privighetoarea munţilor”, a primit în 2019 titlul de ”Cetățean de onoare” al județului Mehedinți. Cu un repertoriu specific zonei muntoase de confluență dintre județele Mehedinți și Caraș-Severin, Domnica Trop este considerată o voce rar întâlnită, nu doar în Oltenia de sub munte, ci chiar în Europa.

Un festival închinat rapsodului mehedințean a fost organizat în ultimii ani la Gorj, de publicistul gorjean Dorin Brozbă.
Autor: G.D.