Gastrita este o afecţiune care se caracterizează prin inflamaţia mucoasei gastrice și poate avea multe cauze. Din punct de vedere al evoluţiei bolii, gastrita poate fi acută sau cronică, iar netratată la timp, poate crește riscul apariției ulcerului gastric, hemoragiei digestive sau, cel mai grav, cancer. Află tot ce trebuie să știi despre gastrită! Cauze, simptome și metode de tratament!

Ce este gastrita și cum apare

Arsuri stomacale, digestie îngreunată sau balonare sunt printre primele semne care ne duc cu gândul la gastrită. Mai exact, gastrita este inflamația mucoasei ce protejează peretele stomacului. Există două forme de gastrită: acută și cronică. Dacă prima formă apre brusc și se tratează repede, a doua formă, gastrita cronică, evoluează lent, pe parcursul mai multor ani.

Gastrita acută apare ca efect imediat al unor factori interni (refluxul bilei din duoden în stomac, mai ales în urma unor intervenţii chirurgicale) sau al unor factori externi (abuzul de băuturi alcoolice, de alimente condimentate şi greu digerabile etc.). În funcţie de aspectul mucoasei, gastrita poate fi: erozivă şi hemoragică, nonerozivă nespecifică şi specifică.

Una dintre principalele cauze care duc la apriția gastritei este bacteria Helicobacter pylori, bacterie ce este prezentă în aproximativ 50% din populație.

Gastrită – simptome

În fază acută, gastrita este caracterizată prin:

  • dureri epigastrice  (în capul pieptului) de intensitate variabilă, care apar de obicei după mesele mai condimentate sau mai greu digerabile – senzaţie de balonare, de saţietate;
  • vărsături după masă, în unele cazuri.

În fază cronică, gastrita se caracterizează prin:

  • senzaţie de presiune şi arsură în epigastru;
  • dureri surde permanente, cu iradieri dorsale, mai ales în caz de schimbare a poziţiei.

În cazul unei gastrite erozive, vor apărea următoarele manifestări:

  • dureri în capul pieptului, greaţă, vărsături;
  • hemoragie digestivă superioară, redusă cantitativ, şi scaun de culoare închisă sunt cele mai frecvente manifestări clinice ale acestui tip de gastrită, de multe ori fără simptome clare.
    Cum îţi dai seama dacă ai ulcer la stomac

Simptome care trebuie să te trimită la medic:

  • Vărsături cu sânge;
  • Vomă verde sau galbenă;
  • Amețeală și stare de leșin;
  • Transpirație excesivă;
  • Dureri abdominale cu febră;

Factori de risc care pot dezvolta gastrita:

  • Infecții bacteriene, mai ales infecția cu Helicobacter;
  • Infecții fungice, virale sau parazitare;
  • Consumul de cofeină;
  • Fumatul;
  • Consumul de alcool în exces;
  • Stresul;
  • HIV;
  • Expunerea la radiații;
  • Alergii la mâncare;
  • Deficit de vitamina B12;

Cum poate fi diagnosticată gastrita

Gastrita poate fi diagnosticată printr-o serie de teste, astfel:

  • Examinare fizică și un istoric al pacientului (simptomele actuale);
  • Evaluare pentru Helicobacter prin teste de sânge, respirație ori prin scaun;
  • Endoscopie;
  • Electrocardiogramă;
  • Analize de sânge;
  • Teste de urină;
  • Evaluarea funcșiei renale și hepatice;

În cazul în care nici unul dintre aceste teste nu este concludent, medicul specialist poate solicita o endoscopie superioară.

Cum previi gastrita – Reguli de alimentaţie

  • Respectă cele trei mese principale ale zilei. Masa trebuie să se desfăşoare într-o atmosferă plăcută, departe de factorii de stres. Pentru o bună digestie, alimentele trebuie să fie mestecate bine înainte de înghiţire;
  • Evită să bei alcool sau cafea pe stomacul gol;
  • Exclude din meniul tău alimentele cu un conţinut ridicat de zahăr sau de aditivi alimentari, pentru că acestea, în special zahărul, favorizează dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori.
  • Evită băuturile acidulate şi alimentele cu gust puternic picant, dulce, acru sau amar, deoarece acestea, prin stimulare gustativă intensă, produc o secreţie puternică de sucuri gastrice, greu de suportat în cazul unui stomac sensibil.

De ce ai arsuri la stomac şi cum scapi de ele

Alimente recomandate pentru prevenția gastritei

  • Iaurt;
  • Țelină;
  • Miere;
  • Ulei de măsline;
  • Ceaiuri din plante.

Alimente de evitat pentru gastrită

  • Băuturile alcoolice;
  • Anumite tipuri de lactate;
  • Ciocolată;
  • Sucuri de portocale/graperuit;
  • Băuturi care conțin cofeină.

Tratament pentru gastrită

Tratamentul gastritei acute se face în funcţie de factorii care o provoacă. De exemplu, în cazul unei gastrite acute hiperacide, se vor utiliza medicamente de tipul:

  • antiacide, adică un amestec de substanţe alcaline, cu rol în neutralizarea secreţiei acide;
  • antisecretorii, ce conţin substanţe care au capacitatea de a inhiba secreţia acidă;
  • pansamente gastrice, care formează o peliculă protectoare a mucoasei gastrice, ajutând-o să se refacă.

Dacă gastrita este provocată ca urmare a infectării cu Helicobacter pylori, medicul va prescrie anumite antibiotice în cure de 7-10 zile. La acestea, se adaugă medicamentele antisecretorii şi pansamentele gastrice şi medicamente pentru îndepărtarea altor simptome care pot apărea (greaţă, balonare).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro



Sursa Unica.ro