Autoritățile locale din Cîlnic, județul Gorj, au distribuit vineri, 12 iulie, baxuri cu apă plată îmbuteliată cetățenilor din satul Pinoasa. Conform autorităților din Cîlnic, fântânile sătenilor au secat din cauza activității miniere, iar prin această acțiune au dorit să le asigure minimul necesar pentru consum. ”Satul Pinoasa se află în perimetrul minier. Din cauza lucrărilor miniere și a frontului de lucru care avansat, frontul de lucru aflându-se sub pânza freatică, în perioada de vară toate fântânile rămân fără apă”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul comunei Cîlnic.
La acest moment, 170 de persoane locuiesc în satul Pinoasa. Autoritățile locale au distribuit câte 5 baxuri de apă plată a câte 6 sticle de 2 litri la fiecare cetățean. Oamenii spun că aveau nevoie de acest ajutor. ”Aveam nevoie de apă potabilă. Izvoarele au secat din cauza carierei. S-a lăsat mai jos și izvoarele scad, mai ales când sunt temperaturi mari, e secetă. Nici pentru animale n-ai apă”, a spus un sătean.
Acțiunea va continua și în primele zile ale săptămânii viitoare. În total, peste 20.000 de sticle cu apă plată vor fi distribuite locuitorilor din satul Pinoasa. O fundație din București a acordat primăriei baxurile cu apă pentru a le distribui în acest sat.
Autor: G.D.