1.4 C
Târgu Jiu
3 aprilie 2020

ANMDMR – din trecut spre un nou început


ANMDMR – din trecut spre un nou început

Autor: Anca Crupariu- Purtător de cuvânt al ANMDMR

Agenția a urmărit continuu o politică de parteneriat cu profesioniștii din domeniul sănătății, cu industria farmaceutică și nu în ultimul rând cu pacienții și organizațiile acestora și, în foarte multe privințe, rezultatele acestei colaborări s-au facut simțite pe parcursul anilor. Totuși, cu tot efortul specialiștilor săi, dublat de o bună pregătire și un real simț al obligației profesionale,  Agenția a trebuit mereu să apeleze la înțelegerea partenerilor săi și să recunoască faptul că, din motive obiective, legate în primul rând de lipsa de specialiști pe ariile sale de competență: medicamentul, dispozitivele medicale și evaluarea tehnologiilor medicale (Health Technologies Assessment-HTA), instituția nu este în măsură să-și respecte în timp util obligațiile față de solicitanți.  În întâlnirile cu producătorii, cu  deținătorii de autorizații de punere pe piață, cu distribuitorii angro de medicamente, cu companiile farmaceutice care solicitau aprobarea de studii clinice sau răspuns la cererile de evaluare a tehnologiilor medicale, în întâlnirile cu diferitele asociații ale pacienților, s-a ridicat, în mod constant, problema întârzierilor.

S-a încercat în ultimii ani să se găsească diferite soluții de remediere temporară a acestei situații, care, însă, s-a cronicizat în timp.

În ultimii ani, situaţia economico-financiară precară a ANMDM a condus la un efect major determinat de subfinanţarea activităţii curente prin finanţare integrală de la bugetul statului,  respectiv la plecarea a peste 70 de specialişti înalt calificaţi şi în consecinţă, la imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a activităţilor de autorizare, supraveghere şi control atat în domeniul medicamentului, cât și în cel al dispozitivelor medicale. Confruntarea ANMDM cu probleme financiare a însemnat revizuirea sau chiar renunțarea  la multe cheltuieli, respectiv pentru:

  • investiții pentru un sistem IT performant,
  • aparatura de laborator la nivelul impus de cerințele EDQM
  • cursuri de perfecționare în străinătate,
  • participarea la diverse conferinţe de profil,
  • participarea la întâlniri nerambursate ale grupurilor de lucru și comitetelor științifice ale HMA, Comisiei Europene, Consiliului Europei și EDQM, Consiliului UE,  în care au fost nominalizaţi angajaţi ai ANMDM ca experţi.

În acest context, specialiști care în anii anteriori au beneficiat de cursuri de formare profesională susţinute financiar de către instituţie, de cele mai multe ori în străinatate, au preferat, după un timp, să părăsească instituția în favoarea sectorului privat, motivat atât de nivelul redus al drepturilor salariale, cât și de lipsa de perspectivă în ceea ce privește calificarea  profesională la standardele înalte, impuse de legislația în domeniu.

Această situație a condus, în mod inevitabil, la:

  • existența, în cadrul instituţiei, a unor structuri cu un deficit major de personal de specialitate, și implicit, la:
  • imposibilitatea ANMDM de a respecta termenele prevăzute pentru soluționarea cererilor depuse de către aplicanți, de legislaţia naţională şi europeană în vigoare.

Din 14 ianuarie 2020, ANMDMR are un nou președinte, dr. Roxana Ștefania Stroe, un medic tânăr, competent, care a coordonat structura responsabilă de activitățile de farmacovigilență și managementul riscului, și care, prin expertiza dobandită în ultimii ani și printr-o capacitate deosebită de muncă, s-a remarcat în mod special prin contribuția la organizarea evenimentelor aflate în responsabilitatea Agenției, din cadrul mandatului României la Președinția Consiliului UE. Sub coordonarea dr. Stroe, ANMDMR va organiza în cel mai scurt timp concursuri pentru ocuparea locurilor vacante în structurile sale de profil. Obiectivele Agenției pe termen scurt se axează….

Articolul complet poate fi citit în ediția de martie a revistei Politici de Sănătate

 

 

 

 Sursa: politicidesanatate.ro

Articole recomandate

Suport psiho-emoțional gratuit pentru românii care își fac griji

admin

Apel deschis pentru propuneri de proiecte în domeniul sănătății

admin

Controale mai flexibile pe lanțul agroalimentar

admin

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult

Termeni si conditii